Det öppna och smarta samhället bygger på effektiv informationshantering. Vi har inte råd att slösa bort våra tillgångar, information är en tillgång som offentlig sektor har i stor mängd men som vi behöver bli än bättre på att nyttja för att skapa mer värde för våra invånare och användare. Öppna data är en förutsättning för digital utveckling och innovation, genom att använda den kan vi skapa mängder av samhällsnyttiga tjänster.
I en rapport från OECD hamnade Sverige på plats 32 av 33 av länder när det gäller publicering av öppna data. Så det är hög tid att kavla upp ärmarna. Hur kan vi nyttja och skapa värde med en underutnyttjad tillgång? Med oss har vi experter och engagerade personer såsom Björn Hagström, Daniel Dersén, Caspar Almalander, Patrik Sundström och Ingrid Halvorsen. Välkommen på ett seminarium där du får möjlighet att lära dig mer om vad som kan möjliggöras av öppna data och hur du gör för att komma igång!
Medverkande:
Björn Hagström, Hagström consulting
Daniel Dersén, Internetstiftelsen
Ingrid Halvorsen, Varbergs kommun
Caspar Almalander, SKR
Patrik Sundström, SKR
Är det alltid smartast att vara först? Hur kul det än är att vara den som andra sneglar på kanske det inte är det smartaste. Vi tror att många organisationer vinner på att följa snarare än leda utveckling. Men det innebär inte att sitta i baksätet och passivt vänta. Ett aktivt följarskap kräver en strategisk förmåga och struktur. Mattias Axelson och Jon Rognes från Handelshögskolan hjälper oss att få syn på och utveckla det aktiva följarskapet.
Mattias och Jon har tidigare besökt Offentliga Rummet för att berätta om Förutsättningar för digital transformation – nya innovationsstrategier, avtal och arbetssätt. I det här seminariet kommer de tillbaka och pratar om hur följaren vara vinnaren i den digitala transformationen.
Behovet av att arbeta med smarta digitala lösningar kommer inte minska, tvärtom. Men för att skapa värde av digitaliseringen tror vi att du behöver förstå din organisations unika förutsättningar, det kan du göra genom att mäta organisationens digitala mognad.
”Att göra självskattning i digital mognad ger underlag för framtida prioriteringar och vad för investeringar som behöver göras. Det är lätt att tro men det är bättre att veta.” – Linköpings kommun.
Jenny Birkestad, Affärsområdeschef Adda, och Daniel Forslund, regionråd Region Stockholm samt ordförande för regionstyrelsens innovations- och utvecklingsutskott, introducerar seminariet och sätter fokus på varför detta är en prioriterad fråga. Lyssna sedan på hur Linköpings kommun, Sundsvalls kommun och Region Stockholm har mätt sin digitala mognad med hjälp av självskattningsverktyget DiMiOS. Johan Magnusson, forskare Göteborgs universitet, som har varit en motor i arbetet med att ta fram modellen gästar också seminariet och berättar mer om metoden.
Nu driver SKR, tillsammans och ESF-rådet, projektet Digital mognad med målet att skala upp DiMiOS nationellt och som en del i detta erbjuda stöd i att genomgå självskattning, en grundutbildning i digital mognad samt metodstöd i hur du arbetar med resultatet av självskattningen. Vi kommer berätta mer om detta under seminariet – vi hoppas på att se dig där!
Vi har under en lång period byggt upp partnerskap där var och en gör det den är bäst på. Jakten på effektivisering och viljan att skapa bästa möjliga tjänster för våra invånare och de vi är till för har skapat försörjningskedjor mellan offentliga organisationer och leverantörer. Det arbetssättet har på många sätt tjänat oss väl. Nu när vi testat försörjningskedjor under en kris är det tid att ställa oss en rad frågor. Nästa kris kommer inte vara en pandemi, vilken beredskap behöver vi ha i osäkerhet? Har din organisation ett osunt beroende av leverantörer? Hur ser hantering av data och behovet av IT-lösningar ut idag och i framtiden? Vad innebär nya legala krav som schrems-domen på vårt sätt att göra affärer?
Lyssna på när Klara Diskay, senior affärsrådgivare AffärsConcept, Eva-Lotta Löwstedt Lundell, VD Kommentus, belyser dessa frågeställningar tillsammans med gästerna: Jannie Jeppesen Vd/CEO, Swedish Edtech Industry, Göran Westerlund digitaliseringsansvarig/CDO, Alingsås kommun och Elin Waara bolagsjurist, SKL Kommentus
Inspelning från livesändningen hittar du här
Välkommen till en halvdag på temat Hållbarhet i en digital tid! Under förmiddagen kommer du bland annat få möta Sara Öhrvall, författare till boken Ditt framtida jag och chief transformation officer på SEB. Du träffar även Rebecka Carlsson som är hållbarhetsentreprenör. Hon kommer att prata om vi kan lösa klimatkrisen med exponentiell teknologi. Carl Heath, utbildningsdirektör på RISE kommer att resonera om vad som händer när våra demokratiska samtal flyttar ut på privat ägda forum på nätet och behovet av nya rum för de samtal som formar vårt samhälle. Vi får besök av Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030. Han kommer att prata om hur vi kan använda digitaliseringen för att skapa hållbarhet och demokrati.
Inspelningen från livesändningen hittar du här
Gränser skapar mellanrum. Hur kan organisationer hitta vägar och få samverkan och samordning att fungera, trots de gränser som finns inom och mellan organisationer?
Ta del av erfarenheter från norr till söder, från liten till stor organisation. Vi får lyssna på olika exempel från kommuner i Stockholm samt i Region Västerbotten hur de samverkar. Vi tar också in forskarperspektivet. Mats Tyrstrup har beskrivit de organisatoriska mellanrummen i sin forskning och delar här med sig av sina erfarenheter och tankar.
Se inspelning från seminariet här
Hur förklarar man AI utan att gå in på teknik? En av de återkommande frågorna kopplat till AI är ”hur kommer AI påverka vår verksamhet?” För att hitta svaret så behöver vi förstå AI, och det gör vi bäst genom att titta på vad AI kan möjliggöra och resultera i.
Kye Andersson, AI Sweden, hjälper oss att förstå mer om vilka möjligheter AI kan ge i våra verksamheter. Se inspelningen från seminariet här